lauantai 30. kesäkuuta 2018

Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat, Toinen tuuli


Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat, Toinen tuuli, The Other Wind, suomentanut Kristiina Rikman, WSOY 2003, sivumäärä 250 (kokoomateoksessa).

Toinen tuuli päättää Maameren tarinat. Varpushaukka eli entinen arkkimaagi Ged on menettänyt voimansa, ja asuu Re Albinissa, omasta tahdostaan, ja minusta onnellisena. Hänen puolisonsa Tenar ja ottotytär Tehanu ovat muualla. Varpushaukan luokse tulee Roken viisaiden neuvoston kehoituksesta Leppä. Leppä ei ole varsinaisesti maagi vaan eheyttäjä. Hänen vaimonsa niin ikään eheyttäjä Lilja on kuollut raskauteen. Leppä alkaa nähdä unia, missä hän pystyy koskettamaan kuolleita Kuoleman muurin yli. Leppä pyytää Gedin neuvoa, sillä tämä on ylittänyt muurin kukistaessaan Cobin Kaukaisimmalla rannalla.

Ged hoitaa kotiaan, kuuntelee Lepän tarinaa, antaa neuvoja, ja kissanpennun matkaan. Ged muistelee omaa lemmikkiään Otakia. Gedin mukaan nyt ollaan murtamassa sitä muuria, jonka portin Cob avasi, ja Ged sai suljettua. Leppä matkaa kuningas Lebannenin luo, Leppä näkee edelleen unia. Unet ovat hyvin tärkeitä Maamerellä. Lebannenilla on rauhan rengas ehyenä, mutta kargien väkivaltainen hallitsija Thol, vaatii rengasta tyttärelleen, jota hän yrittää naittaa Lebannille. Prinsessa on  Tenarin maannainen. Tenar anasti Rauhan renkaan puolikkan Atuanin holvihaudoista. Thol on aloittanut Nimettömien palvonnan (uudelleen). Havnoria uhkaavat myös lohikäärmeiden hyökkäykset. Apua pyydetään Tenarin ottotyttäreltä Tehanulta, joka saa lohikäärmeet rauhoittumaan. Kalessin on kutsunut Tehanua tyttärekseen. Nuoret lohikäärmeet pitävät maita ominaan ja haluavat häätää ihmiset pois, polttamalla viljapeltoja.

Toinen tuuli on hyvä päättöosa, se kertoo, kertaa ja summaa koko Maameren tarinavyyhtiä, joissa tärkeitä ovat unet, legendat, tasapaino  ja elämän ja kuoleman raja. Asioita pohditaan, ja yritetään löytää uusia ratkaisuja niin Havnorissa, ja sitten Rokella, ja loppujen lopuksi elämän ja kuoleman muurilla.

Minusta tämä on ehyt osa, ja asioille saadaan päätepiste, ja elämä voi jatkua myös Maameren saarilla. Tenar matkaa Gedin luo ihan tavalliseen maalaiselämään.

Olen lukenut alkuperäisen trilogian lapsena, ja nyt uudestaan kolmannen kerran, ja ensimmäistä kertaa tämän päättöosan.

*****

Yhdysvaltalainen naiskirjailija Ursula K. Le Guin (1929 - 2018) on kuulu scifi- ja fantasiakirjailija, jonka pienoisromaanista Haikaran silmä olen blogannut täällä. Kuuluisin Le Guinin kirja on Pimeyden vasen käsi.


2 kommenttia:

  1. Minua on aina kiinnostanut fantasia ym ja tämäkin tuntuu kivalle sarjalle,huomasin vain että ei ole e-kirjoina joten pitää siis alkaa metsästämään pokkareina ja miettiä miten ne saisi Saksaan edullisesti,postit niin helkatin kalliit,harmi. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ei ole varmaan e-kirjana, tai ainakin itse lainasin kirjastosta.

      Poista