sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Turkulaista räkäkännirakkautta


Menin väittämään täällä, että Mika Kivelän uutukaisessa runoteoksessa ole turkulaisuutta. Ja kuinka väärässä olinkaan. Luin kommentin jälkeen teoksen uudestaan ja ... jo nimirunossa Räkäkännirakkautta puhutaan Jokirannasta ja paikka mainitaan myöhemminkin. Turku OY mainitaan kertaalleen ja tarkoitettaneen Turun kaupunkia organisaationa, joka muuten siistii joenrantaa matkailuvaltiksi ja näin pistää puliukot siirtymään syrjemmälle syrjäytymään vaikkapa Topinojan kaatopaikalle, joka teoksessa myös mainitaan.

Ankea paikka on krematorio, joka Turustakin löytyy, mutta vain Turussa on TYKS, joka yrittää pitää ihmiset poissa krematoriosta. Saramäkeen runoteoksessa matkataan, se on turkulainen Kakolan vankilan seuraaja Ohikulkutien varressa, joka on lähellä Topinojaa.

Kousankuja on Varissuolla kuten Itäkeskuskin. Lausteen ja Varissuon välisestä rataosasta puhutaan. Lausteella on Raadinkatu, onko siellä Lassen divari, sitä en tiedä.

Teoksen taksikuskin asiakkaina ovat turkulaiset kirjailija Reijo Mäki ja jo edesmennyt runoilija Jarkko Laine. Turun yliopiston professori Esko Valtaoja mainitaan.

Mukava Kulmabaari Martinmäessä mainitaan. Makuuneja Turussa riittää, ja niitä runokirjassakin on.

Teoksessa mainittu Elli ja Gunnar  oli legendaarinen tanssiravintola Sibeliuksenkadulla, Valencia on minusta myös vanha turkulainen juottola ehkä Linnunratakin, Galaxy ainakin, muistaakseni itsekin kävin siellä kerran. Mikä paikka olisikaan miehen runoilulle oivempi ympäristö kuin yli kahden promillen humalassa avata kipeimmät ja kauneimmat muistot runon riimein räkälässä räkäkännissä.

Turkulaisuus sykkii siis Kivelän Räkäkännirakkauden sydämessä.

Turkulaisuus tosin ei ole aina valttia muualla Suomessa. Minusta Turku kuitenkin on runollinen kaupunki. Lauste ja Varissuo sykkivät samanlaista elämää kuin Vantaan Korso ja Koivukylä. Näistä jälkimmäisessä paikassa olen itsekin joskus asunut. Siellä jylhät betonitornit jököttävät radan varrella ja kätkevät tosielämää pikku bunkkereihinsa, mutta toisaalta isot metsäalueet tarjoavat temmellyskentän monenlaiselle inhimilliselle toiminnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti