lauantai 12. kesäkuuta 2021

Sofi Oksanen: Liian lyhyt hame

 


Sofi Oksanen:  Liian lyhyt hame – Kertomuksia keittiöstä -laululyriikkakirja Bonnier kirjat Silberfeldt Oy 2011. Sivumäärä 63.

Kirjassa on laurulyriikoita, tai minusta runoja. Kirja on suunnattu lähisuhdeväkivaltaa vastaan ja osa tuotosta on lahjoitettu  Ensi- ja turvakotien liitolle. Kirja on kymmenen vuotta vanha, mutta lähisuhdeväkivalta ei ole lopuunut, eikä välttämättä edes vähentynyt.

Teoksen alku on hieman tavanomaisempaa parisuhteen ongelmakenttää. Koska kyseessä on laulujen lyriikat ne eivät tunnu kovinkaan lyyrisiltä luettuina, pakettiin kuuluu CD, mutta sitä minulla ei ole.

Liian lyhyt hame ja väärät kengät ovat teemana laululyriikassa sivulla 37 "sinä yönä mulla oli väärät kengät ja väärä hame" alkaa karmiva kertomus...  Lyriikan alla on pienellä teksti "Kaksi kuukautta ehdollista ja 40 tuntia yhdyskuntapalvelua"

Kirjan loppu pureutuu samaan teemaan Hääkengät sekä Itkin koko ajan ovat kertomuksia parisuhdeväkivallasta ja vihan tunteista. Lopussa on karmiva kertomus väkivallan pahimmasta ja lopullisimmasta muodosta, sekä tilastoja ja faktoja parisuhdeväkivallasta.

Jos ensimmäisessä lyriikassa pohditaan, Miksi tein sen itselleni.
Miksi tein itselleni
Miksi palasin luoksesi...

Kolmas lyriikka on nimeltään Haluan panna sua
Makaan matolla, joka on imenyt kaiken
kuin hyvä tyttö

Puhutteleva teos, ja tärkeästä asiasta. 


Älä lyö, älä käytä valtaa eikä ainakaan väkivaltaa.

****
Sofi Oksasen tunnetuin teos on Puhdistus, jonka näytelmäversiosta olen kirjoittanut näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti