perjantai 8. heinäkuuta 2022

Toy Story

 


Toy Story, 2009, Tammen kultaiset kirjat 269, Tammi 2022.

Luin tämän Toy Storyn, koska Helmet haasteeseen (kohta 13) tarvittiin 2000-luvulla ilmestynyt lastenkirja. Tämä on ilmestynyt Suomessa 2022, USA:ssa jo 2009 ja Suomessa kuvakirja jatkaa Tammen kultaisia kirjoja.

Tarina oli alkuperäinen Toy Story, ei Toy Story 4, joka viimeksi tuli elokuvateatteriin. 

Toy Story oli Pixarin ensimmäinen pitkä animaatio. Se julkaistiin vuonna 1995.

Olen pitänyt neljän elokuvan sarjaa loistavana. Ykkösosassa Andyn lempilelu Woody kokee mustasukkaisuutta, kun Andy saa syntymäpäivälahjaksi avaruusrangeri Buzz Lightyearin. Kun Andy on poissa, kaikki lelut heräävät henkiin, kuten herra ja rouva Perunapää, Slinky, Röh ja muovisotilaat. Buzz tippuu ikkunalaudalta, ja lelut epäilevät Woodya. Woody pelastaa Buzzin ensin Pizzaplaneetalta, mutta lelut joutuvat Andyn naapuriin ilkeän Sidin haltuun, joka hajottaa leluja. Buzz ja Woody pääsevät pakenemaan ja linkoutuvat Andyn autoon viime hetkellä, sillä hän on muuttamassa pois.

Tämän tarinan tämä kultainen kirja kertoi. Elokuvan siirtäminen kultaiseen kirjaan on minusta epäonnistunut. Filmi on hauska, ja  jännittävä, kultainen kirja ei valitettavasti ole kumpaakaan, eikä edes kovin hyvin piirretty.

Koska sarja merkitsee minulle paljon, kerron, mitä kakkososassa (1999) tapahtuu.  Woody hajoaa kädestä, eikä pääse Andyn kanssa kesäleirille. Kun Woody pelastaa yhtä lelua kirppikseltä, Woody kaapataan ja aiotaan myydä korjattuna  keräilijälle Japaniin yhdessä muiden"sarjan" lelujen kanssa.  Andy tapaa tyttö-Cowboy Jessien, hevosen Napakympin ja ilkeän Paukku-Peten. Buzzin johtama pelastuspartio pelastaa Woodyn, Jessien ja Napakympin lentokentältä.

Kolmannessa osassa (2010) Andy on aikuistumassa ja lelut annetaan päiväkotiin ja Woody päätyy Bonnie-tytön kotiin. Päiväkodissa on ilkeitä leluja, johtajana Tuhti karhu. Lelut pelastuvat Bonnielle.

Neljännessä osassa (2019) lelut taas seikkailevat. Bonnielle on tärkeitä itse tehty haarukkaleulu Kahveli. Kahveli pitää itseään roskana ja hyppää roskikseen. 

Lelut seikkailevat taas, ja sen jälkeen Woody päättää jäädä Bo Peepin (aiempien osien tyttölampuri) luo huvipuistoon. Hyvin melankolinen elokuva, kuten kolmososakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti