tiistai 6. marraskuuta 2012

Lehmä Ilmari Kiannon Punaisessa viivassa
Punainen viiva on Kiannon klassikko, josta en erityisemmin pidä. Arvostelu täällä.

Luin kirjan läpi lehmä-näkökulmasta. Teoshan alkaa karhuperspektiivistä, eli karhu syksyllä haluaa löytää eläimen jolla kilkattava kello kaulassa. Karhu tappaakin lehmän, joka on juuttunut takajaloistaan, ja karhu pitää erityisesti "udarkalvoista".

"emoni oli minulle kertoillut kaskuja kalisevakaulaisista otuksista   ... joiden vatsanaluset muka maistuivat makealle"  "kuulostelin kalkatusta ... kirjokinttu takertunut takajaloista ... laiha ronkale, mutta utareet kuin hunajaa ..."

Romppasella on Ämmikki-lehmä ja mullivasikka navetassa lammasten kanssa. Aiemman lehmän oli "mörkö tappanut"

Teoksen lopussa karhu herää nälkäisenä ja murtautuu älykkäästi Topi Romppasen aitaukseen ja raatelee lehmän eli  Ämmikin henkihieveriin.

"kuulee lehmänkellon äänen ... mökin lehmä oli pedon kiljahdukset kuultuaan kadottanut vaistonsa ... pyöri .. ei pystynyt pakenemaan  ... alkoi raahata raatoa   ...virui kuolonkoriseva Ämmikki sorkat pystyssä.

Tätä kovasti ihmettelen. Kuvauksessa karhun ajatuksia ja "puhetta" kerrotaan. Karhu ottaa aidasta lautoja pois, eli se on hyvin älykäs, joka ilmenee myös emon "vinkeistä", lehmä sen sijaan on tyhmä. Toiseksi tekstin sana raato minusta viittaa kuolleen eläimen ruumiiseen.

Lehmän kuvausta on myös tekstissä
Ämmikki kippurasarvinen
Ämmikki halajaa haudettaan (mitä tämä tarkoittaa???) mullikankin on muonansa saaminen
Ämmikki on nuoleksinut hänen (Riikan) tyhjiä kämmeniänsä

(Riika) lyyhistyy vatsan alle tarttuu nänninpuikkoihin ja lypsää ... Ämmikki ölähtelee ... maitoa ..kiulun täysi.

Minusta Kiannon Punainen viiva ei ole myöskään lehmä-kirja. Ämmikki on jo nimenä minusta vastenmielinen, sana ölähteli ei minusta ole mukava, eikä mikään muukaan koko kirjan tapahtumista.

Toisaalla selviää, että Riika ei hoida Ämmikkiä, jos Topi on poissa "myös navetassa isännän poissaolo tiedettiin. Ämmikki oli tyytymätön, että lantakasa takajalkojen takana kasvoi, mullivasikka Kuropatki mylähteli närkästyksissään.

Toisaalta tämä on klassikko, eli fanejakin löytyy ja eri mieltä saa olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti