lauantai 8. joulukuuta 2012

TSH:n puut ja pensaat

Tolkienin TSH:n Keski-Maa on myyttinen haltioiden, kääpiöiden, ihmisten asuttama maa, jossa Sauron, Saruman ja Gandalf käyvät hivuttavaa taistelua vallasta, tai lähinnä Sauron ja Saruman.

Maailma tuntuu olevan luonnonlakiemme kaltainen, siellä on päivä ja yö, eri vuodenajat, ruokaa, eläimiä ja kasveja, happea ilmakehässä.... koko trilogian perinpohjainen postaus on  täällä.

Puista mainitaan ainakin mallorn, jota kasvaa Lorienissa, sekä huorni, mainitaan enttien yhteydessä, onko tämä puu jäi minulle vähän epäselväksi. Entit ovat puiden kaitsijoita, ja keskeisiä Sarumanin kukistuksessa.

Tuttuja puita ovat saarni, Gandalfin sauva on saarnista, pyökki mainittaneen ja laakeripuu, tomariski ja piikkipensas niin ikään jopa Mordorissa, mutta tutummista olivipuu, kataja, pähkinäpensas ja ruusupensas ja viiniköynnös.

Olennoista ihmettelin örkkien alkuperää, onko Sauron tai Saruman luoneet ne, tehtaillaanko niitä, kloonataanko, elokuvassa,  muistaakseni "kloonaus" näytetään vasta kakkososassa?

Eli Tolkienin maailma tuntuu olevan faunaltaan osin meidän maailmamme kaltainen syöhän Klonkku raakaa kalaa, raakaa jänistä, kovakuoriaisia ja lieroja. Olifantit lienevät hieman elefanttien kaltaisia, hevosia on, kotkia lentelee ...

Hobitit pitävät hyvästä ruuasta, ja kessusta, eli viljelykasveistakin on paljon tarinaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti