torstai 5. helmikuuta 2015

Mika Kivelä: Räkäkännirakkautta


Mika Kivelä: Räkäkännirakkautta, MKK, 2015

Olen lukenut Mika Kivelän kymmenestä runoteoksesta aiemmin DUMDUM:n täällä. Se on yhdeksäs ja uusin Räkäkännirakkaus on siis kymmenes.

Uusimman Räkäkännirakkautta hankin cdon.comista kannessa mainostetaan esipuhetta, joka on toisen turkulaisen runoilijan Tapani Kinnusen rustaama.  Turkulaisuus on sivuosassa vain Martinmäessä sijaitseva Kulmabaari mainitaan. Tässä olin väärässä, ja korjaus täällä.

Esipuhe on napakka, kuten runotkin.

Räkäkännirakkaus ei kuvaa kuikan kaulan ojennuksia eikä siinä kuulu mehiläisen surinaa, kukkien tuoksua ei voi kuvitella autereisena kesäpäivänä.

Kivelän Sisu -runossa pihakukat ovat kuolleita, pullo on tyhjä ja käsissä syyhy.

Verkkokalvo -runossa ruoho ei kasva ei kuivu ei kuole. Piristävää vaihtelua. Tässä päästään romantiikasta realismiin.

Pidän monista  jutuista runojen sisällä ja monista runoista. Olen itse sen verran keskiluokkainen, että kaikesta en sentään pitänyt, mutta niin runokirjassa pitää ollakin, särmää ja rosoa. En osaa soittaa mitään, mutta jotkut biisit, missä on kitarassa on säröä riittävästi, ovat mahtavia. Kinnunen puhuu alkusanoissa Briardin keikasta ja kehuu Pete Malmia. En tunne bändiä. Mutta minusta yksi Suomi punk-genren tiivistys on Ratsian Tämä hetki ja tulevaisuus. Pihtiputaan pojat ovat saaneet noin pariin minuuttiin tivistettyä hyvin paljon. Ilmeisesti Briard on samanlainen, muistaakseni laulaa englanniksi??? Youtubesta pystyy kuuntelemaan monia punkbändejä.

Kivelän kokoelmassa on 38 runoa. Rakkaudesta runoillaan muutamassa runossa rakkautta voi olla jopa sitkeä sieni varpaan välissä. Moottoripyöräily on vaarallista ja nyrkkeily. Kallo voi olla halki ja pöntössä verta.

Jos meistä ei ole -runossa on yhteiskunnallinen ilmiö eli kauppojen sunnuntaiaukiolo. Ihmiset tepastelevat kauppakeskuksissa, tavan vuoksi.
Kivelä runoilee:
Alamme ajatella, että alennusmyynnit
ovat jumalanpalvelus.
Käymme kaupassa joka sunnuntai
ja ostamme tikkuaskin.

Paketti tuli cdonista ja otin teoksen mukaan matkalle. Kirjoitan tämän Huawein miniläppärillä linja-autossa (paluumatkalla ei työnantajan aikaa), tulen varmastikin editoimaan postaustani, luin runot pariin kertaan autossa. Pitää sulatella enemmän.


*****
Mika Kivelän sivut TÄÄLLÄ.
Ensimmäinen blogi( = Parempi kirves perseessä kuin kaksi silmässä) arviointi runokirjasta TÄÄLLÄ.

2 kommenttia:

 1. Hyvää ja napakkaa arviointia. Turkulaisuus on kyllä esillä Martinmäen lisäksi Varissuona, Lausteena, Itäharjun bunkkereina, Markku Intona, Jarkko Laineena, jopa Reijo Mäkenä. Turkulaisista ravitsemusliikkeistäkin mainitaan Kulmabaarin lisäksi myös pari muutakin, entisiä ja nykyisiä.

  Jos arvon bloggaaja on Turussa 24.4., olen Kuka Barissa keikalla. Tule moikkaamaan. Tarjoan limut.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, korjasin erheeni täällä

   http://jokkenrunot.blogspot.fi/2015/03/turkulaista-rakakannirakkautta.html

   Huomasin Keikkakiertueenkin. Katsotaan olenko maisemissa, olen luultavasti juuri tuolloin työmatkalla.

   Poista