lauantai 4. heinäkuuta 2015

Reijo Mäki: Tulivuori, Vares vaihtaa maisemaa


Reijo Mäen uusin Vares-seikkailu Tulivuori tapahtuu Turussa ja Saarella, Kanarian saarella Teneriffalla. Vares siis kansainvälistyy tai oikeastaan ei, sillä saarella tuntuu olevan varsin paljon suomalaisia.

Alkuverryttelyssä Turussa Vares tutustuu räpin maailmaan ja räppäri Polly Papegoijaan. Vareksella on lauma juoppokavereita, joista yksi on aivonsa spriillä denaturoinut Luusalmi, jonka lyriikan huippua edustaa Mullan maku -teoksessa säe "Pillu on kuin pankkiautomaatti". Tähän lyyriseen mestariteokseen verrattuna Polly Papegoijan rallatus ”ou jeeh ja oukkei … ja sitten Polly lähtee vetään pleksii, on pakko keksii seksii ja siis päästä hiukan feidaa. Siis pliis ei mulle pettingii, Polly kaipaa kunnon kettinkii… " on astetta parempaa kuin Luusalmella. Lainaus kirjan sivulta 27. Polly Papegoija on Elsi Nieminen, joka asunee kommuunissa, missä on myös naistutkimusta ja kehitysmaatiedettä kymmennettä vuotta opiskeleva Piia-Ulriika Eriksson-Herranen ja monta muuta vesseliä. Luusalmi on paljonkin tarinassa, sillä hänkin matkaa Saarelle. Ainohan, Vareksen tuttu ja Saarella murhattu tyttö,  oli opiskellut Turun Taideakatemiassa.

Itse tarina alkaa epätavallisesti Vareksen minäkerronnalla. Vares saa puhelun, ja "seuraavat minuutit kuuluivat elämäni hirveimpiin". Jobinposti tuli Xavier Irritun kertomana. Xavier tarjoaa toimeksiantoa. Jussi on rikki, haluaa miettiä. Kysymys on Ainosta Jussin ex-tyttöystävästä, joka on mennyt ulkomailla naimisiin. Nyt mies soittaa, ja Aino on kuollut, murhattu kuristamalla. Xavier hakee Vareksen lentokentältä ja Vares majoittuu yhden tähden hotelliin nimeltä El Hotel Vantaa ja tutkimukset voivat alkaa. Bar-Baarissa istutaan, mutta toiminta on vauhdikasta ja vaarallista. Eri motiiveja nousee esille, rakennusprojekti Poseidon Primo. Varekselle tehdään autossa uudenlaisia ehdotuksia, Vares saa suomalaista naissänkyseuraa. Saarella  tutustutaan yhä uusiin lieveilmiöihin.  Lopulta muistuu Ainon kipupiste ja selviää motiivi ...

Rikoksen motiivi on  ...tämän enempää en avaa enkä kommentoi, koska myyntiaika on vasta alkanut. Kovakantinen kirjakin on vasta uutuus.

Kirjan takakannessa mainitaan Mäen myynnistä, Varekset ovat myyneet jo kaksi miljoonaa nidettä. Huomiota herättävä määrä.

Saa katsoa onko myynti kuin tulivuoren purkaus vai onko laava jähmettynyt? Tämä on minusta vain hieman erilainen nide. Erilainen  aikanaan oli Hard Luck Cafe.

Tulivuoressa on  näitä juoppojen sargofagisössötyksiä sekä Turussa että Teneriffalla yhdistetyn MM-voittajan Wellu Kompan suulla ja ehtii Mäki mainita "Turku 2029 Strategian ", joka Turussa on herättänyt ajatuksia puolesta ja vastaan. Hyvä visio, mutta tuskin toteutuu, olkoon tämä turkulaista realismia. Muistaakseni 2029 Turun pitäisi olla velaton kunta. Onkohan? Reijo Mäen Vares-dekkarit myynnillään ainakin piristävät alueen taloutta ja lisäävät verotuloja. Toivottavasti tämäkin.

*****
Reijo Mäki; Tulivuori, 2015 Otava 445 sivua.

Hyvin tuntuu myynti sujuvan ainakin K-Citymarketeissa.

2 kommenttia:

  1. Minäkin tutustuin viimein kirjalliseen Varekseen, leffoista hän oli ennestään tuttu. Mukava ja koukuttava välipala, eteni sujuvasti. Tosin huumori oli välillä hieman väljähtynyttä.

    VastaaPoista