sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Jari Tervo ja Jukka Kuikka: Uusi JulkkiskirjaJari Tervo ja Jukka Kuikka: Uusi Julkkiskirja, WSOY 1998, sivumäärä 257.

Jukka Kuikka on suomalainen toimittaja (mm. Iltalehti), myös Jari Tervo on ollut toimittajana Ilta-Sanomissa. Ensimmäinen Julkkis-kirja on ilmestynyt 1989, mutta tämä on laajempi.

Kirjassa on esitelty noin 250 tuolloin julkisuudessa ollutta ihmistä, ensimmäinen 70-kymppisiään taannoin viettänyt Remu Aaltonen, "on tullut kuuluisaksi muusikkona, joka soittaa rumpuja ja puhuu englantia korvakuulolta. Myös hänen suomen kielen taitoaan ihaillaan. J.L Runebergin ja Jörn Donnerin perinteitä vaalien Remu Aaltonen asuu luonnollisesti paritalossa Porvoossa". On Remun luonnehdinnassa muutakin, jota en internettiin viitsi kirjata.

Kirjaukset ovat varsin nasevia, ja usein osuvia. Kolmanneksi viimeiseksi esitellään Paavo Väyrynen, "europarlamentaarikko. Väyrynen on ollut huikeasta valtiollisesta urastaan huolimatta aina kotimaassaan ehdottoman aliarvostettu politikko, ja hyvä niin." Viimeisenä on mainittu Öhman, Calle, Tohtori Ei. Aiemmasta painosta on korjattu sikäli, että Öhmanin tohtorin väitöskirjassa ei ollut löydetty, ja lisensiaatintyön lähteitäkin etsiskeltiin.

Kirjassa on esitelty julkkiksia, ja julkkikseksi voi päätyä monesta eri syystä. Jirja on ollut aikanaan rohkea, ja Aatos Erkko esitellään Suomen julkisen sanan sokeaksi pisteeksi. Adolf Ehrnroothista on sivun mittainen luonnehdinta. "Bestsellerissään Kenraalin testamentin sotasankari ilmoittaa lyhyesti perusperiaatteensa:'Suomalaista johdetaan edestä.' Tottakai, mutta minne."

Kirjaan tähän jotakin huomionarvoista, kun olen pikkuhiljaa lukemassa tätä oivaa opusta.

Lenita Airiston titteli on ollut ikijulkkis, totta, hän on julkkis edelleen.
Apulannan luonnehdinta loppuu: "Nimestä päätellen soittavat paskamusiikkia". Apulanta soi nyt "isosti" radioaalloilla.
Eva Biaudetin titteli on liberaali, ehkä hän on liberaali?
Bjurströmm, Marko, kouluttaja .... "Mattiesko Hytönen Iltalehdessä epäili, että marco näyttelee Marcoa".
D:n kohdalla on Lipsanen, Danny sekä Donner, Jörn
F:n kohdalla esitellään Peter Fryckman, joka tuolloin ei ollut kokenut niitä tulevia vastoinkäymisiään, luonnehdinta ei minusta ole kovin kiltti, eikä se ehkä ole Maria Guzeninastakaan, joka oli tuolloin tuleva ex-ministeri ja kansanedustaja.
Jotkut esitellyt ovat edesmenneitä, kuten Toni "Viikinki" Halme   ...

2 kommenttia: