sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Nouse luontoni: Spekulatiivisia novelleja

 

Nouse luontoni, spekulatiivisia novelleja sukupuolen moninaisuudesta II, Ääressä 2021, sivumäärä 205.

Kirjan on toimittanut Joona Koiranen. Yleisenä tekijänä minusta on jonkinnäköinen ulkopuolisuus ja syrjintä, mutta samalla oman tien kulkeminen ja vahvuus.

Ensimmäisen novellin Noidan sisin on kirjoittanut Taru Luojola
Tarinassa nuori tyttö  Kielo joutuu lähtemään kylästä vanhempiensa kuoltua ruttoon. Tyttöä pidetään noitana. Hän tapaa vanhan parantajan Naavan, jonka oppilaaksi ryhtyy. Naava juottaa Kielolle rohtoa, ja koulii parantajan tavoille. Kielo on rakastumassa kylän seppään, mutta kumppanuus on mahdoton. Kun Naava kuolee, Kielo jää yksin. Naisparantajilla maailmassa ei ole  helppoa. Tässä novellissa on herkkä tunnelma.

Asa Palon Uhrisaari kertoo Kaarnasta, joka puhelee jumalten kanssa ja löytää sisältään tarinan kuluessa aivan uutta. Novellien yhteisenä nimittävänä tekijänä on ulkopuolisuus ja erilaisuus, joka vain ilmenee kerronnassa. 

Edi Kabonin Puolisten maassa, on tapahtunut ympäristökatastrofi, ja sen jälkeisestä maailmasta, jossa sukupuolettomina syntyvät teljetään keltaiseen taloon ....

August Routa onnistuu luomaan hyvän tulevaisuuden kuvan novellissa Koppi joka kertoo vuodesta 2050. Maailma ratkoo saasteettomia energiapulmia ergon - uuden alkuaineen avulla. Henkilön asunnossa on Koppi, mistä novellin nimi. Päähenkilöllä Jasonilla on energiatöissä pahoja migreenejä. Jason löytää sisältään uutta energiaa, ja esittäytyy Korpiksi, ja vapautuminen voi alkaa.

Epe Niiranen Englantilainen satakieli -tarinassa Sebastian hullaantuu mekaanisiin leikkikauluihin, soittorasioihin, ja lopulta rakentaa mekaanisen koneen, joka alkaa "vainota" Sebastiania.

Megatron Brainetar päättää kirjan  novellilla Lonkeron aika 1, mustien kukkien salaisuus, jossa ihmiset ovat kuolleet sukupuuttuun, maailmassa on meri, yksi manner, jota hallitsevat kahdeksanlonkeroiset kolmemetriset olennot, jotka ovat samaa sukupuolta ja aika ajoin kiimassa..

Helmet lukuhaaste 22 - kohta 50, kirja oli kirjaston "suositus"-paikalla. Pride haaste täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti