sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Victor Hugon Kurjien lehmät



Victor Hugon Kurjista postaus on täällä. Tässä teoksen lehmähavaintoja.

Piispa Bienvenu Myriel joi aamuisen rusileipänsä kanssa oman lehmäinsä maitoa (oli kaksi, loput maidot hän antoi sairaalaan joka kotinsa vieressä.

Samainen piispa sanoo entiselle kaleeriorjalle päähenkilö Jean Valjeanille: Huomenaamulla juotte te kupin lehmiemme maitoa, vastalypsettyä. Aamumaitoa ei Jean Valjean juonut vaan oli lähtenyt hopeiden kanssa pois, mutta erinäisten tunnontuskien jälkeen katui.




Ensimmäisen osan sivulla 132 puhutaan suurtilallisten juustokeittiöistä, joilla oli 40 -50 lehmää lypsämässä. Köyhillä oli vastaavasti osuuskuntatyyppiset juustokeittiöt, joihin jokainen "tuo" niin monta lehmää kun oli. "Kesäkuun keskipaikkeilla ajavat juustonvalmistajat lehmänsä vuoristoon" s.134

Valjeanin siskon seitsemän puoliorpo lasta joivat maitoa, jotka ottivat naapurista ja jotka Valjean joutui maksamaan. Valjean joutuu kaleeriorjaksi otettuaan leivän luvatta lapsille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti