torstai 3. heinäkuuta 2014

Pentti Sainio: Kummolan kääntöpiiriPentti Sainio: Kummolan kääntöpiiri, urheiluviihteen kulissien takaista elämää. 2014, Intokustannus, sivumäärä 320.

Tästä "kohukirjasta" on käyty oikeussaleissa keskustelua. Suomessa ei ole ennakkosensuuria, joten kirja on julkaistu.

Tästä en viitsi laittaa mitään tarkkaa sisältöfaktaa, mutta monia nimiä on kirjattu ja tapahtumia. Usein viitataan johonkin haastatteluun tai lehtijuttuun, uutiset ovat voineet olla Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa, Iltalehdessä, Matti Pitkon muistelmissa, Yle TV 1:n haastattelussa. Tässä on huomattavaa, että useimmat tapaukset on nostettu esiin  tietyssä valossa.

Kirjan lauseet ovat aikakausilehtimäisiä. Paljon on kerätty asiaa, mutta niiden yhdistely johtaa aina tiettyyn suuntaan.

Paljon ihmisiä ja tapahtumia on linkitetty "kääntöpiiriin", armeliasta on, ettei kirjassa ole henkilöhakua, tietyt nimet toistuvat ja toistuvat ja toistuvat ja piiri pyörii, minusta yllättäviäkin yhdistelmiä:
"Ministeri pitää 'kummisetänään' Kalervo Kummolaa, jota on ihaillut pikkupojasta lähtien". Tässä on Saimion mukaan kyse Stubbin suhde Kummolaan. Stubb vanhempi on myös kiekkomies. Tämä on kuitenkin vahvasti sanottu. Kummola on kytketty moniin asioihin. Minusta Sainio ei osaa päättää miten suhtautuu Kummolaan joka tilanteessa, minusta luonnehdinta "se tapahtui Kalervo Kummolan tarkan silmän alla" s. 20 on positiivinen luonnehdinta. Monet muut kirjan johtopäätökset eivät ole.

Kirja on käsittelyn osalta uskomattoman laaja ja nopealiikkeinen, siinä jopa käsitelläänGeorge W. Bushin baseball -tarinaa. Yleensä tällaiset tarinat eivät ole myönteisiä, mutta itse en näe siinä mitään pahaa, että on mukana jossakin toiminnassa tai joku intressiryhmä nostaa jotain ehdokasta, jos se on näkyvää. Myöhemmin Sainio puhuu eräästä politikosta, jolle oli annettu 5000 euron "vaaliavustus", minusta hyvin pieni raha nykyvaaleissa, ei varmasti aiheuta mitään sidonnaisuuksia. Sainio linkittää tekstiin FIFAN, AC Milanin Berlusconin, Lipposen, ja toisaalla Espanjan ja Real Madridin. Minusta Kummola on kiekkomies. Jalkapallolinkki toimii myös Veikkauksen toimitusjohtraja-asioita käsiteltäessä. Minusta väitteet ovat ilmaan heitettyjä. Luultavasti jokaisessa organisaatiossa taistellaan johtopaikoista. Ulkopuolella tuskin koskaan tiedetään, mitä sisällä tapahtuu.

Jääkiekkoliiton toimintaa tarkastellaan, ja aina löytyy moitittavaa, niin 2011 kultakompuroinnista, kuten 2012 lipun hinnoista. Jääkiekkoliiton lisenssimakut ovat kalliita ja niin edelleen.

Sainion kanssa olen samaa mieltä, että urheilu on viihdettä ja bisnestä. Urheilukisojen järjestäminen on kallista, mutta myöskin tulopuolelle tulee euroja. Urheilu on jättibisnes, raha on hunajaa, joka houkuttaa toimijoita. Aina yhteiskunnassa on myös väärinkäytöksiä, myös urheilubisneksessä. Sainio minusta arvostelee bisneksen kopiointia ulkomailta. Sehän on kansainvälisen toiminnan sokeri ja suola eli hyvät ideat kopioidaan. Toki liiallinen kaupallisuus on pahasta, suolaa amatööriurheilun saamiin haavoihin. Kirjaan on kerätty paljon rapakontakaisia rapoja. Varmasti paikkaansapitäviä, mutta näistä oli tullut seuraamuksia ja lienee niitä toisenlaisiakin tarinoita. Urheilujohtajalla on ongelma. Suurjoukkueet koostuvat pelaajista, joiden palkat ovat päätä huimaavia, pitäisikö silloin johtajien ja omistajien olla mukana talkoohengellä. Urheilubisnes ja lajien menestys minusta viime kädessä riippuu siitä, mikä sen tv-arvo on ja paljonko tapahtumat houkuttelevat yleisöä. TV:stä tulee päivittäin tennistä, tuskin koskaan sulkapalloa tai squashia. Missä lajissa on suurimmat palkintorahat?

Kirjaan on kerätty paljon kotimaisia ja ulkomaisia tapahtumia ja henkilöitä. Lisäksi on lainauksia erilaisista lausunnoista tai kirjoituksista. Urheiluviihde ja kisojen anominen ja saaminen ovat aina suurta lobbausta ja verkostoissa toimitaan, tämä ei minusta välttämättä ole aina huono asia, tai sitten pitäisi loikata ajassa sata tai kaksi sataa vuotta aiemmaksi.

Lukemisesta oli se hyöty, että Kalervo Kummolan nuoruuteen liittyy kirjan mukaan asuminen muualla kuin Suomessa tätä en tiennyt.

Ymmärrän, että tämä loukkaa nimihenkilö Kummolaa, mutta jotenkin myös mairittelee. En itse jaksa uskoa että kukaan voisi olla näin monessa mukana ja saada näin paljon aikaan. Sitä paitsi monien hallien ja tapahtumien saaminen on minusta hyvä asia eikä huono asia, mikä sävy kirjassa helposti tulee. Tämä on luonnollisesti vain minun mielipiteeni. Tässä on sama ongelma minun kannaltani kuin ns. kohulehdissä, kun liikaa kaadetaan, jotenkin uskottavuus menee.Toinen ongelma on "tahallisuus". Esimerkiksi kirjasa puhutaan "Kummien" henkilöstöjärjestelyistä, useimmat henkilöjärjestelyt voivat olla tahattomia, toisekseen luonnollista on, että itselle mieluisat henkilöt tai henkilöt, jotka tuntee palkataan. Tämä on varsin yleistä Suomessa. Jos perhe A omistaa yrityksen, luultavasti se palkkaa omat lapsensa ja tuttujen lapset kesätöihin eikä ensin vieraiden.

Tällä kirjalla on minusta tärkeä osa sananvapauskeskustelussa. Ennakkosensuuri on kielletty. Minusta on tärkeää, että journalistit tutkivat. Minusta tässä on tutkittu, ja hutkittu minusta vähän hätäisesti ja ilkeästi. Kummola ja Harkimo ovat minusta miehiä paikallaan, kansainvälisellä sektorilla pehmeät eivät pärjää. Minusta Sainio on varsin periksi antamaton. Jos tätä vielä oikeudessa pöyhitään, noteeraan sen tänne. Minusta myös Susan Ruususen kirja oli tärkeä. Siitäkin saatiin rajoja sananvapauskeskusteluun aina EIT:stä saakka. Toisaalta pitääkö hakea rajoja.
****
Luin jostain muuten (en tästä kirjasta), että Kummola olisi perustanut Kiekko 67:n Turkuun
****
16.10.2014
Luin kirjan ensin pikalainana ja sain sen nyt normaaliin lainaan. Kannen Kummolan kuvan takana ovat luultavasti Harry ja Leena Harkimo ja Jokerit-logo sekä Putin. Kirja minusta toistaa tätä vuonna 2014 yleistyvää KHL:n hegemonia-asiaa, ja moni asia linkittyy jääkiekossa tämän mukaan Putiniin tai öljyrahoihin. Monet pelikaupungit ovat varmasti "öljyalueilla", minusta on myös hyvä, että siellä pelataan, ja on KHL tarjonnut mahdollisuuksia suomalaispelaajille ja valmentajille,. Jokerit pelaa tällä kaudella KHL:ssa, ja minusta kausi on lähtenyt hyvin käyntiin, ja varsinkin vieraspelit ovat menneet mallikkaasti. Tärkeimmät pelit alkavat play-off kierroksilla, jos sinne asti rahkeet riittävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti