maanantai 29. lokakuuta 2012

Muumit, vieraanvaraisuus ja omistaminen

Janssonin muumikirjat ovat loistavia, niissä on oma filosofiansa. Kävin juuri äsken kommentoimassa muumien suhdetta omistamiseen.Muumit ovat avoimia ja vieraanvaraisia, ja samaten suhtautuvat hieman laajasti omistamiseen.

Muumipeikko ja pyrstötähdessä piisamirotan asuinsija tuhoutuu, kaveri tulee pessimismiään viljelemään muumitaloon. Muumit ottavat aina vieraat vastaan.
Muumien lähtiessä tähtitornille ainoa mammonan perään oleva on Nipsu, joka haluaisi granaatteja mukaan, mutta kuinkas sitten kävikään. Granaatit saivat jäädä.
Muumit kävivät kaupassa, tavaran loppusumma oli liian iso, mutta kaupasta selvittiin ulos, eikä kauppias tainut jäädä voitolle.
Samassa kirjassa hemulit keräävät toinen hyönteisiä ja toinen postimerkkejä. Postimerkit lähtivät lentoon ja se oli varsin traumaattinen kokemus hemulille, postimerkit löytyivät. Muumit piiloutuvat Nipsun löytämään luolaan.
Niiskuneidin nilkkarengas löydetään ja annetaan Niiskuneidille. Niiskuneidillä on myös omistaminen verissä. Joskin hänellä ei ole juuri muuta kuin nilkkarengas ja otsatukka.

Taikurin hattu -kirjassa muumitalossa asuu Pikku Myy, eli kaikki kynnelle kykenevät majoitetaan myös Niiskuneiti. Kirjassa on kaavakuva huonejaosta. Hattivattien saarella hemuli ottaa hattivattien ilmapuntarin, josta maksettiin Niiskuneidin otsatukan verran hintaa. Hattivatit hakivat omansa vain pois.
Tiuhti ja Viuhti lienevät varkaita. He lienevät ottaneet Mörön löytämän kuningasrubiinin, jota Taikurikin havittelee. Taikuri on hävittänyt hattunsa, jonka muumit ovat ottaneet käyttöönsä. Hattu on yllätyksiä täynnä. Se lopulta vaihdetaan kuningasrubiiniin Mörön kanssa. Taikuri puolestaan ei voi ottaa kuningasrubiinia Tiuhdilta ja Viuhdilta, mutta asia ratkaistaan toiveella. Kirjan toiveissa Nipsu on taas mammonan perään. Niiskuneiti haaveilee silmistä, jotka näki laivan keulakuvassa, jonka muumit löysivät vedestä. Muumimammalle tärkeä esine on käsilaukku, joka katoaakin, ja etsitään, ja löytyy, on Tiuhdilla ja Viuhdilla.

Vaarallinen Juhannus -kirjassa. Muumit jättävät veden valtaan jääneet talon, ja asettautuvat teatterin, jonka ottavat käyttöönsä. Nuuskamuikkunen, joka ei piittää maallisesta mammonasta ja vihaa kieltoja, repii puiston kieltotaulut. Viljaana ja erilleen joutuneet Muumipeikko ja Niiskuneiti taas polttavat kyltit, jotka löytävät. Muumeille on tyypillistä vieraanvaraisuus, ja löytötavaran hyödyntäminen.

Taikatalvi teoksessa Pikku Myy ottaa Mamman tarjottimen, ja Tuutikki asuttaa uimahuonetta. Muumimamman hillot syödään, ja talossa asuu joukoittain porukkaa.

Muumipapan uroteoissa Muumipappa on tervetullut heti Fredriksonin laivaan, mihin myös Juksu ja Hosuli majoittautuvat. Hosuli omistaa Maxwell kahvipurkin ja paljon nappeja. Hosuli on Nipsun isä, joten omistaminen on verissä.

Muumipappa ja meri teoksessa muumit purjehtivat majakalle, ja asettautuvat asumaan. Oma talo jää tyhjäksi. Majakanvartija sen sijaan oleilee saarella, mutta ei palaa ennen kuin lopussa vartiopaikalle. Kuka majakan omistaa jää arvoitukseksi, ja on sivuseikka, mutta suhde omistamiseen on edelleen sama.

Muumilaakson marraskuu teoksessa, muumit ovat poissa, ja muut asukkaat asettautuvat muumitaloon. He asuvat siellä resursseja kaikkia resursseja käyttäen, mutta säästäen paikan hengen ja tavarat.

Näen omistamisen olevan samanlaista kuin sukujen kesämökeillä, Porukkaa pyörii nurkissä, ja kaikki saavat käyttää joustavasti tiloja. Vastavuoroisuus saa systeemin toimivaksi. Jos vastavuoroisuutta ei ole, vieraanvaraisuus kärsii, ja silloin jokainen linnoittautuu pitämään kiinni omista tavaroistaan.
***
20.12.2012

Jostain syystä googlesta tullaan hakusanalla muumi jouluruno.

Muumit nukkuvat talviunta, Kuusi -tarinassa novellikokoelmassa Näkymätön lapsi Muumit heräävät joulua ennen ja hääräävät joulua, mutta eivät tiedä mikä se on, jotta googlen haku ei olisi aivan turha tässä huonohko runo

Joulu on pian jo ovella
painaa stressi povella

Kampsu huutaa kiire, kiire
Joulua varten kuusi kaada
kaikkea on pakko saada
ruuat osta, laita, lahjat hanki ja paperiin kääri
kiire, kiire,  kaikki hääri

Muumit ihmeissään kuusen ostaa
lahjat ja ruuat sisälle nostaa

valmiiksi laatikot laittaa
pikkumönkiäisille ruuat kyllä maittaa

kuusi on koristettu
piha somistettu

nyt voi joulu tulla
ja juhlamielellä olla

***
Raukeina he pieluksille pään painavat, 
ja kevääseen levollisna uinuvat
talviunilla kevään tuloon asti, 
kunnes Nuuskamuikkusen sulosävelmät heidät herättää

***
Varsinaisia joulurunoja (moneen tilanteeseen) on täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti