sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Shakespearen Othello on Jagon juonimista tihkuva tragediaShakespearen Othello on viisinäytöksinen kiihkeä tragedia. Seuraava teksti paljastaa yksityiskohtia sen juonesta varsin suoraan. Jos haluat lukea itse näytelmän, älä lue seuraavaa surkeaa sepustusta, jonka olen tehnyt itselleni, sillä Othello on varsin viitattu teos, varsinkin monissa Agatha Christien teoksissa tähän viitataan (esim. Helmeilevä kuolema).

Näytelmän aluksi Othello nai Desdemonan tämän isän Brabantion vastusteluista huolimatta. Othello on kenraali, joka käy voitokkaat taistelut turkkilaisia vastaan. Hän haluaisi viettää laatuaikaa pedissä Desdemonansa kanssa. Valtataistelu vaikeuttaa Othellon onnea. Kateus kalvaa ja mustasukkaisuus myrkyttää. Othello tukahduttaa vaimonsa ja tappaa itsensä.

Miten tämä voi olla mahdollista?
Näytelmän päähenkilö on Jago (myös muodossa Yago), joka on vallanhaluinen vänrikki ja mestarimanipuloija. Jago manipuloi Desdemonan isää vihjaamalla varsin suoraan tyttärensä suhteesta tummaan Othelloon: "vanha musta jäärä astuu valkoista uuhtanne". "Tyttärenne ja mauri par'aikaa leikkivät kaksiselkäistä". "Himokkaan maurin ruokottomaan helmaan".  Isä pitää Desdemonaa kuolleena itselleen, eli Jago saa Desdemonan ja isän välit katkaistuksi.

Tämän jälkeen Othello joutuu vaikeuksiin, mutta avioaikeet onnistuvat. Jago luikertelee Othellon uskotuksi, ja Othello pitää tätä jalona miehenä ja ylimpänä ystävänään.

Rodrigo ja Cassio ovat upseereja ja Jagon vertaisia. Jago manipuloi Rodrigon kiinnostumaan Desdemonasta ja myymään omaisuutensa. Jago levittää perättömiä puheita Cassiosta ja Desdemonasta. Jago manipuloi näytelmän loppuvaiheessa Rodrigon Cassion kimppuun, ja näiden taistellessa Jago tappaa Rodrigon ja haavoittaa Cassiota jalkaaan.

Othello lähtee sotimaan turkkilaisia vastaan. Desdemona ei voi jäädä isän tyköön, joten hän jää Jagon hoiviin. Othello nimittää kelvotonta Jagoa kelvoksi. Jago palkitsee isäntänsä usuttamalla Rodrigoa vikittelemään Desdemonaa. Tämä aie ei johda toivottuun lopputulokseen, mutta köyhdyttää ja katkeroittaa Rodrigon, joka on siis Jagon kilpailija.

Othello saapuu voitokkaana vaimonsa luo. Jago juottaa Cassion juovuksiin, vaikka tietää tämän olevan silloin väkivaltainen. Juovuksissa Cassio riehuu ja menettää muistinsa. Kun Cassiosta tulee kyselyjä, niin Jago on tietämätön miksi Jeppe juo ja riehuu. Jago usuttaa Cassiota Desdemonan luo anomaan armoa. Samaan aikaan hän uskottelee Othellolle, että Cassiolla ja Desdemonalla on suhde. Hän kylvää pieniä epävarmuuksia, ja vihjailuja, ja käyttää hyväksi erästä löytynyttä liinaa. Jos Jagoa epäillään, hän vain toteaa, ehkä erehdyn arveluissani ja vihjailee lisää.

Jago sanoo Othellolle, että varokaa vaimoanne, venetian naisten taipumukset tunnen. Othello vastaa, että on iäti ole kiitollinen. Othello epäilee yhä enemmän vaimoaan. Emilia, joka on Jagon vaimo, joutuu mukaan juonitteluihin.  Cassiolle hankitaan Emilian kautta audienssi Desdemonalle ja vaimo anoo Cassiolle virkaa.  Othello ei alkuun usko Jagoa, mutta manipulointi johtaa mustasukkaisuuteen ja avoimeen raivoon. Tärkeänä osana on Othellolle tärkeä liina, joka on pudonnut maahan ja joka päätyy Cassiolle. Jago väittää Cassion puhuneen unissaan Desdemonasta ja kun Desdemona sanoo viattomasti pitävänsä Cassiosta, huutaa Othello HAA ja murhaa pian vaimonsa.

Jagon manipulointi ei jää pelkästään tähän. Venetiasta on tullut viesti, että Othello kutsutaan takaisin ja Cassiosta tehdään Kypron päällikkö. Jago saa kylvettyä Othelloa vastaan epäluuloa, koska hän on tyly vaimolleen. Jago ei muka tiedä, mistä epäsopu johtuu, ja antaa Othellosta huonon kuvan. Jago manipuloi siis viestin tuoja Lodovigoa ja Rodrigoa, jonka usuttaa Cassion kimppuun. Näiden taistellessa Jago tappaa Rodrigon ja tekee rammaksi Cassion. Othello luulee Jagon olleen sankarillisen.

Jago joutuu tunnustamaan vaimolleen Emilialle, että on saanut aikaan  Desdemonan murhan juoruillaan. Emilia paljastaa Jagon juonittelun, mutta Jago tappaa Emilian. Shakespearelle tyypillisen tapaan murhattu on kuolemassa, mutta osallistuu repliikin tai parin verran näytelmään.

Loppu tulee yhä kiihkeämmäksi Jagoa haavoitetaan ja  Othello tappaa itsensä, ja kaatuu kuolleen vaimonsa päälle.

Motiivit?
Minusta Othellosta ei juuri avata Jagon motiiveja eikä Jago selittele työtään ja tuottamaansa tuonea. Eräissä lähteissä väitetään Jagon vihaavan Othelloa. Ehkä. Siinä tapauksessa hän vihaa minusta kaikkia muitakin. Kateus vaivaa Jagoa, hän on kateellinen kaikille, jotka ovat hänen virkauransa esteenä kuten Cassiota ja Rodrigoa. Jago pystyy manipuloimaan jopa omaa vaimoaan tehokkaasti.

Koska Jago jää eloon, hänelle on tulossa tukalat ajat. Miten tarina päättyy, jää epäselväksi. Jagon tapaisia pahan puhujia on kirjallisuudessa muitakin, eräs mieleen painuvimmista on Lagerkvistin Kääpiö,

****
Lainaukset ja henkilöiden nimet Paavo Kajanderin suomennoksen vuoden 1884 mukaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti