tiistai 24. maaliskuuta 2015

Jack LondonJack London (1876 – 1916)

Valittujen Palojen kuvassa olevan Jack Londonin kirjan Merisusi -esitteen mukaan Jack Londonin äiti Flora Wellman oli pianonsoiton opettaja ja järjesti spritistisiä istuntoja. Jackin isä oli kiertävä tähdistäennustaja William Chaney. Jackin äiti meni naimisiin leskeksi jääneen kauppias John Londonin kanssa, jolta Jack sai sukunimensä.

Perhe ei ollut varakas, mutta Jack luki kirjastossa tarinoita ja jäljensi Rudyard Kiplingin tekstejä. Hän kävi myös ”oppikoulua”, joka jäi kesken. Jack otti 17-vuotiaana pestin hylkeenpyyntikuunarille, joka suuntasi Japanin rannikolle. Tämä on pohjana myös Merisusi –romaaniin.

Hän lähti mielenosoitusmarssille Washingtoniin, mutta jatkoi koulunsa loppuun ja pääsi yliopistoon, joka jäi kesken. Jack lähti Klondikeen kultaryntäyksen mukana.

Jack alkoi kirjoitella tarinoita moniin lehtiin ja alkoi tienata hyvin. Hän oli ahkera kirjoittaja, ja hänen piti kirjoittaa vähintään 1000 sanaa päivässä, useimpina päivinä enemmän.

Sudenpoika ilmestyi vuonna 1900, Erämaan kutsu 1903 ja Merisusi vuonna 1904.

Jack London avioitui ensin Bessie Maddenin kanssa ja myöhemmin avioliiton kariuduttua Charmian Kittredgen kanssa. Jack London sairastui maailmanympärimatkalla, ja söi arsenikkipitoisia lääkkeitä, tämä johti kierteeseen, joka johti Londonin ennenaikaiseen kuolemaan.

Jack London alkoi rakentaa Sudenpesä -nimistä rakennusta, se paloi ennen kuin se valmistui.

Jack London julkaisi 51 kirjaa, 500 artikkelia ja 191 novellia, ja lienee tai on ainakin ollut USA:n käännetyin kirjailija.

Lähteet:

Valitut Palat -lehdykkä (yläkuvassa, nelisivuinen)
Meri-susi -bloggaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti