sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Mika Kivelä: Haudattu

Mika Kivelä: Haudattu.

Mika Kivelän Haudattu on 2010 ilmestynyt Kivelän kahdeksas runokirja. Se alkaa runolla Sinusta.
Sinusta minun ei pitäisi juoda punaviiniä aamuisin ... Kannella seitsemän runossa: Nautimme punaviiniä hanasta. Muuten juodaan pääosin bissee, olutta ja kahvia sekä poltetaan norttia.

Kivelä on hakannut teokseensa 43 runoa 63 sivulle.
Olen tutustunut Kivelän teoksiin hieman päinvastaisessa järjestyksessä.
DumDumiin täällä
Räkäkännirakkauteen täällä ja täällä

Lukemalla nämä runoteokset olen tutustunut Kivelän runojen maailmaan lähiöihin, kuppiloihin, juottoloihin, lapsuuden maisemiin, pieniin iloihin ja suuriin kipuihin.

Se, että ihminen käy vähintään vuosittain ruotsinlaivalla, urheilukilpailuissa, konsertissa, kirppareilla, huutokaupoissa, kuppiloissa, heseissä, mäkkäreissä ja etenkin lähiöiden ruuhkabusseissa ja maleksii iltaisin ja öisin kaduilla antaa elämään enemmän perspektiiviä kuin ajamalla omalla autolla.joka päivä töihin klo 8 ja palaamalla töistä katsomaan tv:tä omaan kotiin klo 16.

Runoteoksessa on löydetty kiinnostava miljöö, asunto-osakeyhtiön yhtiökokous (tosin maininnan tasolla). Yhtiökokouksessa kylvetään monia riidansiemeniä vuosikymmeniksi se on monesti räjähdysvaarallinen tila. Vuokra-asumisessakin on omat siunauksensa, mutta siellä ei onneksi nokitella yhtiökokouksissa.

Turun seudulta mainitaan mainitaan Naantalin kesä, Kyrö, Kustavi ja Volter Kilven päivät  Hannikaisen baari (nykyisin Hannikaisen  olutravintola), poliisilaitos, TYKS, Haritun bussi, Tarjoustalo (nykyisin Tokmanni, on minusta aidompi kuin fiinimpi Stockmann), Lausteen metsikkö, Kupittaan Cittarin kassajono ja Pernon telakan metsikkö, Panimoravintola koulun piha (Koulu?) ja Kupittaan paviljonki.

Oivalluksia ja huomioita. 
Oma oivallukseni jäi sen huomion tasolle, että Kansallinen kirjakauppa myy tätä kahteen euroon, Kivelän sivun uutinen, jossa linkki täällä.

Runoudella menee hyvin -runossa Kivelä juuri mainitsee, että Viimeisin kirjani on myynnissä / Huutonetissä hintaan kaksi euroa, runossa on monta säkeistöä ja on minusta sisällöltään ja muutenkin hyvä, paljon täytetään apurahahakemuksia, enemmän tulee laskuja ja bumerangeina apuraha-anomukset (en tiedä tuleeko edes kielteistä päätöstä tiedoksi),

Runo päättyy
Esiinnyin eilen runoillassa
Kupittaan paviljongissa
Paikalla oli kaksi kuulijaa.
Pariskunta, joka totesi minulle
esityksen jälkeen
runoudella pyyhkivän hyvin,
koska 
Heli Laaksonen myy miljoonia.

Tämä bloggaus antaa  Haudatusta vinon kuvan, runoissa nyrkkirauta laulaa pitkin leukaperää. Puhutaan mustelmista verinaarmuista/likaisista kaakeleista/oksennuksesta pöntön reunalla. Suu on täynnä soraa ja sepeliä

Bostikkia -runossa Kivelä toteaa, että Tänään vasen on lakkautettu / poliisi on palveluammatti ja porvari on työläisen paras ystävä. Vanhan puujalkavitsinkin mukaan poliisi pamputtaa vasemmalla, koska asiakas on aina oikeassa. 

Haudattu on Kivelän kahdeksas runoteos.

Tiivistys: Roiskeita lähiöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti