sunnuntai 21. helmikuuta 2016

David Duchovny: Pyhä lehmäDavid Duchovny: Pyhä lehmä, alkuteos Holy Cow, suomentanut Ilkka Salmenpohja, Like 2016, Sivumäärä 205. 

David Duchovnyn Pyhä lehmä on  hersyvällä huumorilla kirjoitettu tarina Elsie-lehmän heräämisestä "tietoisuuteen" ja lehmän maailman matkasta. 

Elsie Bovary (vrt Emma Bovary) on älykäs eläin. Se on kasvamassa ja haaveilee ystävättärensä Malloryn kanssa murtautuvansa navetasta ja menevänsä sonnien luo. Elsie kuitenkin karkumatkalla seuraa tilan tv:stä ohjelmaa ja tulee tietoiseksi tehotuotannosta ja tajuaa, että äiti on syöty. Tässä on yhtymäkohtia Orwellin Eläinten vallankumoukseen, joskaan tässä ei mitään parannuksia tehdä eikä edes yritetä.

Elsie haaveilee matkustavansa Intiaan. Tilalla Jerry-possu haluaa Israeliin ja Tom-kalkkuna Turkkiin (Turkey :). Näissä maissa käydään lentokoneella ja takaisinkin tullaan maksetaan isännän luottokortilla ja kahdella jalalla kävellään.

Kirjan teksti on kepeää ja hauskaa, se sisältää paljon populaarikulttuuriviitteitä ja Hollywood-heittoja.

Kirjassa on kannen tyyliin piirrettyjä kuvia.

Lehmä-tietämys ei minusta ollut korkeaa. Mallory ja Elsie kiinnostuivat sonneista kolmivuotiaana. Todellisuudessa lehmä astutetaan aiemmin. Lisäksi Elsietä lypsetään, vaikka se ei ole poikinut.(s.24  Vanhin poika oli lypsämässä minua kovakouraiseen tapaansa). Lypsytapahtumassa pojan kännykkä putoaa lehmänläjään! (olipa hauskaa :)

Kun Mallory on ollut sonnien kanssa, siitä tulee hieho, kun se vasikoi (s.96 Mallorysta oli tullut hieho, se oli saanut tyttövasikan). Tämä on juuri toisinpäin. Hieho on nuori poikimaton lehmä, joka ei käsittäkseni myöskään lypsä.

Pyhä lehmä on kaikesta huolimatta hauska välipalakirja, sen voi ottaa matkalle mukaan ja lukea kertaistumalta, mitään suurempaa muistijälkeä tästä ei jäänyt, ja jos kirjoittaa lehmistä, kannattaa selvittää lehmistä perusfaktat..

Lukutoukka Krista on tykännyt näin.

David Duchovny (s. 1960)  on tuttu Salaisista kansioista (181 jaksoa) sekä Californicationosta (84 jaksoa), kumpaakaan sarjaa en ole seurannut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti