sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Lost ja Kärpästen HerraLOST JA KÄRPÄSTEN HERRA

Lost  (2004 - 2010) oli mullistava tv-sarja. Oceanic Airlinesin lento 815 putoaa oudulle saarelle, jossa tapahtuu kummia. Saarilla on "Toisia", jotka yrittävät kidnata lapsia, sillä saarella  ei pysty lisääntymään. Ranskalainen nainen elää erillään ja on "hullu", hänen tytär on napattu. Saarilla kuuluu kuiskauksia ja näkyy näkyjä . Saarella on hyvä Jaakob ja paha savuhirviö. Sarjassa oli kuusi kautta, joista kaksi ensimmäistä olivat erinomaisia, kaksi seuraava hyviä ja loput tyydyttäviä.

Lost on varmasti ammentanut monista lähteistä vaikutteita myös Kärpästen Herrastakin ja myös tietoisesti.  Kärpästen Herra on kirjoitettu yli puolivuosisataa ennen Lost -tv-sarjaa. Lostin juonen lähtökohta on näennäisesti samantyyppinen ainakin miljöön osalla. Lentokoneonnettomuus, trooppinen saari, peto metsässä, yhteenottoja ja barbarismia, saarella sikoja, joita metsästetään, eikä pelastusta kuulu. Yhteisö tuntee turvattomuutta ja ulkoa kohdistuu uhka, ei ole valmiita vastauksia, eikä ole kaikkien johtajaa. Jackin harteille johtajan viittaa asetetaan, mutta vahvoja persoonia on muitakin, lisäksi aluksi korealaiset ovat kahdestaan. Kun Jack, Sawyer ja Kate ovat vankeina, pohditaan "kuka" on johtaja. Johtajaa ei valita vaan ryhmittymät saarella vaihtuvat. Hurley yksi päähenkilöistä on erittäin lihava ja huonokuntoinen.

Jossain vaiheessa lostilaiset polttivat merkkitulta, ja yrittivät lähettää hätäsignaalia ja tehdä kivimuodostelmaa, he luopuvat kaikista näistä.

Ykköstuotantokauden jaksossa 17 In Translation Sawyer mainitsee Kärpästen herran Jinille, jota epäilee Michaelin lautan polttamisesta. Jin oli syytön, lautan oli polttanut Walt, joka halusi jäädä saarelle. Sawyer lukee lentokoneen hylystä ottamiaan kirjoja, ainakin Adamsin Ruohometsän kansaa. Toisen kauden jaksossa "What Kate did" Charlie viittaa Kärpästen herraan, kun Ana-Lucia on ampunut Shannonin eli viittaa Kärpästen herran ajojahteihin. Toisella kaudella Sawyer lukee teosta Judy Blume: Are you there God? It's me Margareth, joka juoniselostuksen mukaan kertoo 12-vuotiaan tytön kasvukertomusta, yllättävä kirja Sawyerille. Sen sijaan Ayn Randin kirja ei ole niin yllättävä. Rand puhuu omistuksen koskemattomuudesta. Sawyer "löytää" tavaroita, ja "löytämiään" tavaroita pitää ominaan.

Ensimmäisen Lost-kauden hienouksia oli jokaisen henkilön taustan tuominen takaumin käsittelyyn, mitä teoksessa ei ollut. Savuhirviön saloihin päästiin toden teolla vasta vitos- ja kutoskaudessa. Toiset olivat ottaneet vallan Dharma-projektilta, ja itse saari tuotti monia yhteensattumia, kuten ihmisten takaumatkin, tätä ei käsitellä kirjassa. Kärpästen Herra tarkastelee vain poikajoukon saarella oloa, eikä tuo takaumin tai tulevaisuusvälähdyksin mitään. Lostissa jokainen toi enemmän ongelmia ja painolastia saarelle, mitä saarella pystyi työstämään.  Moni ei halunnut lähteä poiskaan Locke (rullatuoli), Jack, Kate (vankila), Sawyer, Jin ja Sun (paitsi lapsi), Hurley (epäonni), Rose (syöpä), Claire (lapsen adoptointi), Sayed (sotilastausta) ja Charlie (addikti). Henkilöissä oli naisia ja miehiä, USA:sta, Australiasta ja Koreasta  ...)

Laskuvarjojuttukin kolmannen kauden lopulla oli osittain samanlainen, kuten myös näkyjen näkeminen viidakossa. Miltei jokainen näkee outoja näkyjä viidakossa. Saarella riehuu savuhirviö, jonka salaisuus paljastuu päätös- eli kuutoskaudella. Vitoskaudella siirrellään aikaa ja tutustutaan sen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti