sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Reformi-klubi



Reformi-klubi eli englanniksi Reform Club on Phileas Foggin klubi Jules Vernen teoksessa Maailman ympäri 80 päivässä. Maailman ympäri matka alkaa ja päättyy sinne.

Klubi on oikeasti olemassa ja on perustettu vuonna 1836, lähde täällä. Klubi on Lontoossa Pall Mallin ja Carlton Gardensin kulmassa. Pall Mallilla on muitakin klubeja. Reformi-klubi avasi "naisille oven" vuonna 1981. Rakenmnus on minusta kolmikerroksinen.

Jatkossa kuvailen Reformi-klubia vuodelta 1872 Jules Vernen mukaan.

Jules Verne oli itse ranskalainen, mutta  kirjan päähenkilö Phileas Fogg oli englantilainen poikamies, jonka elämästä ei juuri kukaan tuntunut tietävän mitään. Fogg vietti aikaa kotonaan kymmenen tuntia, Kerholle hän lähti kello 11:30 ja vietti siellä aikaa iltaan saakka, muttei (vaikka olisi voinut) yöpynyt siellä.

Reformi-klubia kuvataan teoksen alussa, parkettilattiat ovat vahattuja, salin ympärillä on parveke, jonka päällä on sinilasinen kupu, jota kannattelee kaksikymmentä punaista joonialaista porfyyripilaria.

Kerhon jäsenet syövät Klubilla. Kerholla on siis keittiö ja erilaisia varastotiloja, esimerkiksi kalasumppuja ja huone maidoille. Jäät tehdään Amerikasta tuodusta vedestä. Tarjoilijat tai hovimestarit ovat miehiä, heillä on pitkät mustat hännystakit. Ateria tarjotaan posliiniastioissa, pöytäliinat ovat saksilaisia.

"Phileas Fogg astui suoraa päätä ruokasaliin. Sen yhdeksästä ikkunasta näki kauniiseen puutarhaan, jossa syksy oli jo puun lehdet pukenut kultaan. Hän istahti entiselle sijallensa, tutun pöydän ääreen, joka katettuna oli häntä odottamassa. Hänen ruokanaan oli voileipä, keitettyä kalaa mehuisan readingkastikkeen kanssa, verenpunaista paahtopaistia sienten kera, raparperi-karviaismarja vanukasta, chesterjuustoa ja kuulua Reformi-klubin omaa teetä."

En tiennyt, mitä Reading-kastike on, mutta se on kalan kanssa tarjottaua kastiketta. Kalakauppias James Cocks Readingista alkoi valmiustaa ja myydä kastiketta 1789. Ilmeisesti kastikkeen valmistus lopetettiin 1962. Juomat tuodaan lasikarahveissa. Juomista mainitaan sherry, portviini, ja kanelilla maustettua punaviiniä, eräässä käännöksessä puhutaan vaahtoviineistä

Klubiin pitää olla suosittelijoita, Phileas Foggilla on Baringsin pankkiiriveljekset. Foggista ei tiedetä juuri mitään, ja hän on naimaton, mutta on varoissaan, eikä siis tee työtä, kuten eivät muutkaan englantilaiset herrasmiehet tuolloin.

Miehet pelavat uunin tai takan edessä korttia vistiä (whist). Se on sangen helppo peli helpompi kuin bridge.

Klubiin on tilattu sanomalehdet. Siellä on myös kaksi kirjastoa, toinen kaunokirjallisuudelle ja toinen muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti