Runouteen liittyvä blogi. Arvioin lukemiani runoteoksia ja blogissa jotakin itse kirjoitettua runon tapaista ja sekalaista sekoilua. Koittakaa kestää. Yhteystieto jokken.kirjanurkka (at) gmail.com.
sunnuntai 2. joulukuuta 2018
Sofokles -suositus
Sofokles: Elektra, Kustannusosakeyhtiö Teos 2018. Koneen säätiön tukema.
Sofokleeen (496 eKr - 406 eKr) näytelmiä on saatavilla uunituoreeltaan suomennettuna.
Itse luin tästä upeasta ja tänä vuonna ilmestyneestä teoksesta ensin Elektran, joka on tragedia, niin kuin kaikki mitä itse olen Sofokleelta lukenut. Elektra hautoo kostoa äidilleen ja tämän rakastajalle. Kosto tapahtuu, ja kostaja on Elekran veli Orestes, joka saapuu maanpaosta.
Tähän teokseen on suurella ammattitaidolla on suomennettu lisäksi Traakhiin neidot, Aias ja Filoktetes. Suomentajat ovat loistavat Tua Korhonen, Tommi Nuopponen ja Vesa Vahtikari.
Traakhin naiset tragedia kertoo Heraklesin kuolemasta. Kuoleman aiheuttaa välillisesti hänen toinen vaimonsa Deianeira, jonka antamassa vaatteessa oli myrkkyä. Ensin vaimo riistää henkensä, sitten kuolee Herakles Zeuksen poika, joka oli Roomassa nimellä Hercules. Mies joutui rangaistukseksi tekemään kaksitoista urotekoa, eikä juurikaan viettänyt aikaa kotonaan.
Aias on nimihenkilö kolmannessa tragediassa ja Aias oli Troijan sodan suuri sankari. Hefaistos oli tehnyt Akhilleukselle haarniskan. Akhilleuksen kantäpää oli suojaa vailla, ja kuolleen sankarin haarniska laitetaan uusiokäyttöön. Aias pitää selvänä, että haarniska annetaan hänelle. Haarniska annetaan Odysseukselle. Tämä näytelmä kertoo Aiasin itsemurhasta. Aias muuten lahtasi tätä ennen kotieläimiä raivoissaan, ei ollut tolkuissaan.
Filoktetes tapahtuu Troijan sodan aikana. Sotapäällikkö Filoktetes on juuttunut Lemnossaarelle. Odysseuksen pitää hakea erakko ja hänen jousensa saarelta. Miksi? Siksi, että on ennustettu niin, hyvin tyypillistä Sofokleen näytelmissä, että toimitaan, koska on ennustettu.
******
Sofokles (n.496 eKr - 406 eKr), joka oli antiikin yksi suurimmista näytelmäkirjalijoista, kirjoitti myös Oidipuksesta, joka surmaa itsepuolustuksena isänsä, ja nai äitinsä tietämättä. Sekä Oidipus että Elektra toimivat näytelmässä aikuisena, Oidipus tietämättä, Elektra tietäen. Oidipuksesta on oikeastaan kolme näytelmää: Kuningas Oidipus, Antigone, ja Oidipus Kalonoksessa, jossa Oidipus kuolee.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
jännät nämä, kirjahyllyssäni odottaa
VastaaPoista:)
Poista