torstai 25. tammikuuta 2024

Janita Virtanen: Suuret sanat

 


Janita Virtanen: Suuret sanat, tarinoita suosikkibiisien takaa, Bazar 2022. Sivumäärä 208.

Janita Virtasen (s. 1988) kirjassa Suuret sanat, tarinoita suosikkibiisien takaa on esitetty  21 suomalaista biisiä ja siten myös biisin tekijää. Kirja on hyvä.

Eniten minulle merkitsee biiseistä ensimmäinen ja viimeinen, eli Anssi Kelan Nummela ja Aknestikin Suomirokkia, jonka sanat ja osa sävelestä on Jukka Takalon käsialaa.

Kirjan alkusanoissa nostetaan härmärokin pioneereiksi Juice, Hector ja Isokynä Lindholm, heidän legendaarisia biisejä ei ole tässä ja heillä onkin niin monta ikonista biisiä Juicella esimerkiksi Syksyn sävel, Hectorilla Lumi teki enkelin eteiseen ja Isokynällä Pieni ja hento ote.



Ensimmäinen esitelty  biisi on Anssi Kelan Nummela, joka on kahdella tavalla poikkeuksellinen Anssi Kela -biisi, se syntyi teksti edellä. Kolmeen säkeistöön oli tiivistetty artistin 30 ensimmäistä vuosikymmentä, biisi syntyi nopeasti. Luvussa Anssi kertoo muistakin biiseistään ja siitä että uran kehittyessä biisin teko on vaikeutunut tai ainakin pitkittynyt.


Nummelan liveveto tässä syksyltä 2023 Helsingin Altaalta. Minulla on kerättynä Anssi Kelan levyt.

Kakkosluvussa paneudutaan Ilkka Alangon Juppihippipunkkariin. Olen nähnyt bändin kerran livenä.

Kolmantena on Yön Joutsenlaulu, jonka on tehnyt ja tekstittänyt Jussi Hakulinen, joka kuoli kirjan julkaisun jälkeen 2022. Joutsenlaulu on yksi härmärockin merkkipaaluja, joka ei kuitenkaan istunut Yön keikkasettiin. Myös Hakulinen lähti yhtyeestä ensimmäisen kerran pari vuotta Joutsenlaulun jälkeen 1985. Myöhemmin Hakulinen teki yölle toisen mestariteoksen Rakkaus on lumivalkoinen. Minulla on Yön levyjä nippu.

Edu Kettuselta esitellään biisi Kone älä hyydy. Biisi ei kuulu suosikkeihini pidän enemmän Edu Kettusen  Taivaansinisestä BMW:stä ja Lentäjän pojasta. Minulla on pino Edu Kettusen levyjä.

Pauli Hanhiniemen koko ura on mennyt minulta ohi lukuunottamatta niitä biisejä, jotka soivat radiossa. En edes ole kuullut biisiä Äiti pojastaan pappia toivoi. Moni pitää Hanhiniemen biiseistä. Hanhiniemi on tehnyt muille biisejä myös, kuten Yölle.

Pelle Miljoonan ura huipentui biisiin Moottoritie on kuuma, jonka Pelle sanoitti 2024 menehtyneen Ari Taskisen sävellykseen.

Heikki Salo teki laskelmoidusti Marraskuun Miljoonasateen sinkuksi, biisi on iso hitti.

Tero Vaara Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä. Tero on Porista ja biisi tuli Mamban esikoisalbumille. Biisi soi keikoilla (jossa en ole ollut) enkä ole ollut Jarkko Martikaisenkaan jolta esitellään biisi Valssi tanssitaidottomille

Knipi teki biisin  Matkustaja on todella nerokas biisi, mutta se tuli vasta kokoelmaan 2004, mutta oli raakileena pidempään ja Knipin mielestä "onnistetunut tekele" minusta Ekotripin paras.

Jussu Pöyhönen, esittelee biisinsä Pitääxsunaina. Jussu poimi idean korvata ks x:lla lehden nuorten palstalta. Suurlähettiläät voitti Auran aaltojen bändikilpailun, ja biisi oli yhtyeen ensimmäinen sinkku, jonka sai levyttää palkintona.  Minulta meni bändi aikanaan ohi, mutta olen ostanut yhden kokoelman, ja nähnyt yhtyeen keikan, kun esiintyivät DBTL:ssä 2019. 

Otto Grundströmin Hetken tie on kevyt. Biisi tehtiin Tehosekoittimelle vuosituhannen vaihteessa, biisin piti mennä Tapio Liinojalle, mutta Otto piti biisistä ja teki sanoista itselle sopivat ja biisistä tuli Tehosekoitin hitti. Laura Närhi coveroi biisin 2009 ja se versio on myös Vuosaarielokuvassa vuonna  2012. Näin Tehosekoittimen Ruisrockissa 2022.
 

Kauko Röyhkä: Lauralle. Biisin sanoitus syntyi nopeasti mutta biisi on Röyhkän mukaan onnistunut.

Tommi Läntinen: Via Dolorosa. Ensimmäinen levytys tehtiin jo vuonna 1986, ja toinen kerta soololevylle 1994. Biisi on kasvanut hitiksi.

Sari Peltoniemi teki biisin Pikkuveli Noitalinna Huraalle, kun muutti omilleen ja pikkuveljet jäivät lapsuuden kotiin. Vuonna 2004 PMMP teki siitä oman version. 

Samuli Putro: Piha ilman sadettajaa, Samuli teki biisin kesällä 2003, kesä oli kuiva ja biisiä tehdessään katsoi ulos ikkunasta. 

Jore Marjaranta: Miten pelko lähtee, biisi nostettiin Milla elokuvaan. Marjaranta teki biisin Haaveet kaatuu, joka soi elokuvassa Pahat pojat, josta kertoo Anssi Kelan biisi Kipinöitä, mutta se jäi filmistä pois.

Pate Mustajärvi: Kuuma kesä, Pate tekstitti biisin Costello Hautamäen säveleen, Pate näki tilanteen sisäisin silmin ja ja teki tekstin. Loisto biisi.

Kalle Ahola: Hyvää yötä ja huomenta, Ahola teki biisin Don Huonoille, Kallella oli vaikea elämäntilanne.

Juha Lehti: Viimeisellä rannalla perustuu 1959 saman nimiseen filmiin, jossa eletään ydinsodan jälkeen Australiassa, jonne säteily on lähestymässä. En ole nähnyt filmiä. Biisi on Sir Elwoodin Hiljaisten Värien iso hitti, vaikka teksti on ankea.

Viimeisenä biiseistä esitellään Jukka Takalon Aknestik -biisi Suomirokkia, joka ilmestyi 1998 albumilla Aallonmurtaja. Minulta biisi ja Aknestik menivät tuolloin ohi, mutta biisi alkoi soida paljon 2000-luvulla radiossa, ja biisi summaa hyvin 1900-luvun lopun Suomirokin, nerokas biisi. Takalo kuunteli rockradiota ja serkuilla oli Lada. Biisissä luetellaan ilmiöitä (Rockradio, Tupla Uuno), henkilöitä (Kaarlo Maaninka, Mona Carita) ja viitataan biisiin "Totuus löytyy kaupapuurosta", joka oli Lama-yhtyeen hitti. Yhtyeistä on mainittu Kollaa kestää, Keba, Kaseva ja Noitalinna Huraa.

Otteita biisistä:

Mä muistan sen kirkkaan päivän
Sen kesän ja sen valon häivän
Heinä haisi, puut tuoksui, linnut lauloi vaan
Ja Lada ajaa kylän raitilla
Lada ajaa ja stereot soittaa....

Suomirokkia kirkonkylällä
Suomirokkia iltapäivällä
Suomirokkia suurella tunteella
Suomirokkia painiotteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti