sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kaksikymmentäyksi Nobel-runoilijaa, toimittanut Aale Tynni


Kaksikymmentäyksi Nobel-runoilijaa, toimittanut Aale Tynni, sivumäärä 296 + 4 sivua hakemistoa, WSOY 1976, kuuluu Nobel-sarjaan.

Kirjassa on esitelty kaksikymmentäyksi valittua Nobel-runoilijaa vuosilta 1901- 1975. Ensimmäinen esitelty on Frederic Mistral, joka voitti Nobel-palkinnon vuonna 1904, mutta teoksessa on esittely myös ensimmäisen kirjallisuuden Nobelin vuonna 1901 saanut ranskalainen Armand Sully-Prudhomme ja joka on Nobelin sivuilla muodossa Sully Prudhomme.

Aivan aluksi tosin on pohdittu palkinnon luonnetta, jonka palkinnon arvo oli laskenut sotien jälkeisessä inflaatiossa, mutta myös arvostuksessa. Tynni kertoo, että palkintoa ei saanut Ibsen, eikä myöskään Tolstoi eikä Zola, itse olen huomannut ettei sitä saanut myöskään Twain eikä Tsehovkaan, kaikki elivät 1900-luvun alussa.
Tynni huomaa, että silmiinpistävän usein palkinto on jäänyt kotimaahan, muttei kuitenkaan ruotsalaiselle August Strindbergille, joka ilmeisesti olisi ollut varteenotettava vaihtoehto.

Esitellyt runoilijat, palkintovuosi
Eugenio Montale, 1975

Linkit bloggauksiin yllä

Nobel- runoilijoita ovat myöhemmin myös
Wisława Szymborska 1996
Tomas Tranströmer 2011
***
Aale Tynni (1913 -1997) on runoilija, mutta voitti kultaa myös Lontoon olympiakisoissa taidelajissa. Tynni oli monipuolinen kulttuuritoimija ja monen muun ohella mainitaan myös kirjallisuusarvostelijaksi. Aale Tynni on suomentanut eniten teoksessa olevia runoja, mutta teoksen vahvuus on myös muiden suomentajien runollinen lista:
Saima Harmaja
Lauri Viljanen
V.A. Koskenniemi
Kaarlo Sarkia
Otto Manninen
Yrjö Jylhä
Yrjö Kaijärvi
Eino Leino
Arvo Turtiainen
Tuomas Anhava
Aila Meriluoto
Helvi Juvonen
Kai Laitinen
Otto Varhia
Eeva-Liisa Manner
Elli-Kaija Köngäs
Pentti Saaritsa
Mirjam Polkunen

***
Tämä kirja on yhtenä lähteenä kun yllä olevista nobelisteista runonurkassa postaan keväällä 2014 tai  Kiplingistä ja Bjørnsonista postaan keväällä kerran kirjanurkan puolella, en runonurkan. Muita lähteitä ovat wikipedia, gutenberg, tietosanakirjat ja nobelprize.org-webbisivusto, tapauskohtaisesti myös muut kokoomateokset ja kirjailijan teokset ja niiden esipuheet ja taka- ja sivukannet. Oikeat tiedot on peräisin lähteistä, väärät tiedot ovat virhetulkintojani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti