torstai 17. maaliskuuta 2016

Pasi Hirvonen: Irti sanottu mies



Pasi Hirvonen: Irti sanottu mies, Kirjokansi 2016, sivumäärä 98.

Pasi Hivosen Irti sanottu mies on lyhyistä luvuista koostuva jäntevä kertomus irtisanomisen jälkeisestä kituuttamisesta. Parhaimillaan teksti soljuu ja ristiriitainen hämmentävä tunnelma välittyy.

  Tänään on tulossa vieraita.
  Istun sohvalla. Se on aika lämmin.
  Minä en ole.
  Poskeen koskee. Hampaisiin. Vaimo on hylännyt.
Ei tullut yöllä kotiin, vaikka lupasi.
  Hänellä on kai parempi mies. Irtisanomaton
MIES. Puhuu ja pussaa. Nussii ja nai.
  Lepään hetken sohvalla. Vituttaa.
  Irtisanottu mies  s.48


Huonoimmillaan kirja toimii ISOILLA KIRJOITETUISSA RUNON PÄTKISSÄ tai ne ovat luultavasti lauluja sivuilta 22 ja 23 laulun ensimmäinen ja viimeinen säkeistö:

EN KAIPAA MITÄÄN IKÄVÄÄ
EN OVIKELLON PIRINÄÄ
MUT PUHELIN SOI, POMO TÄÄL
TULISITKO TAKAISIN

IRROTKAA, KAIKKI IRTISANOTAAN
VIRASTO KOHTA LAKKAUTETAAN
IHMISET JONOON JA RIVIN LAITETAAN
KUIN SODASSA KONSANAAN (tämä on kai kertosäe, sillä se toistuu kolmesti)

Itse tarina sen sijaan on riittävän konkreettinen, lyhyestä mitastaan huolimatta ehkä liian pitkä lopputulokseen nähden. Toisaalta tässä on näitä ajankohtaisia jahnaamisia, missä minusta yritetään siirtää kaikki verot keskiluokan maksettavaksi, ja leikataan köyhien tulonsiirtoja pois. Tätä asiaa minusta on hyvä tuoda esille. kaupan kassa ei maksa valtion veroa (kunnallisveroa kyllä), tai jos maksaa niin vähän, hän ei hyödy valtion veronkevennyksistä mitään , mutta lomarahan poisotto tai ilmaiset lisätyöt kirpaisevat.

Irti sanottu mies kertoo olleensa "pyykkäri" ja pesseensä keisarin uusia vaatteita.

Minusta nämä yhteiskuntasopimukset, kilpailukykysopimukset ja Suomen mallit ovat juuri niitä. Lamalla on yksinkertainen resepti: Nokian puhelintuotanto loppui, emme selvinneet finanssikriisistä, koska meillä ei ole omaa valuuttaa, olemme rakentaneet liian ison julkisen sektorin verotuloihin nähden ja ensin tuli Venäjä-pakotteet ja sitten vielä ruplan arvo laski ja vienti on varmasti vaikeaa, Lisäksi rikkaiden pääomatulojen "veronminimoinnit" sallittiin. Tätä pohjanoteerausta ei opettajien, sairaanhoitajien tai lastentarhanopettajien lisätöillä tai lomarahojen leikkauksella selvitetä. PAM ei ole kertonut selkeää kantaansa, suostuuko se pesemään keisarin uudet vaatteet, neuvottelut pesu-urakasta jatkuu. Kuka kertoo, missä mennään, onko keisarilla vaatteita ja mitä se niillä tekee?

PS1: Käyn kaupassa vaikka myyjä saisikin pitää lomarahansa.

PS2: Olen huonompaakin proosaa ja runoutta lukenut kuin Irti sanottu mies, jonka bloggaus lähti lapasesta, niin kuin kaikki tässä  vatulonnin virrassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti