perjantai 21. maaliskuuta 2014

Wisława Szymborska: Täällä


Wisława Szymborska: Täällä, Savukeidas 2011. Runokokoelma sisältää kaksikymmentäviisi runoa, yhdeksäntoista kokoelmasta Täällä ja kuusi kokoelmasta Kaksoispiste, sivumäärä 64, johon sisältyy suomentajan Martti Puukkon alkusanat ja loppusanat.

Wisława Szymborska on nobelisti ja hieno runoilija. Tämä kokoelma lienee erilainen eli tästä "analyysista" et voi päätellä runottaren muusta tuotannosta mitään, ne pätkät, mitkä olen aiemmin lukenut ovat aivan mahtavia. Nämä runot ovat kuin kertomuksia, ja ovat ei-loppusoinnullisia runoja. Minulla ei ole analyysiavaimia näihin.

Runoista en siis kirjoita vaan niistä ajatuksista mitä niissä on tai mitä ajatuksia minussa herää luettuani Szymborskan runoteoksen.

1. Näissä paistavat vanhan ihmisen ajatukset
-Luonnonvoimat väsyvät
-Luonto -väsyneenä työhönsä
-Ehkä luonnonkin on huijattava
-Vaikeaa yhteiselämää  muistin kanssa (=runon nimi)
-mutta hänen (teini-ikäisen) maailmassa lähes kaikki ovat elossa
ja minun maailmassani ei juuri kukaan

2. Oivalluksia
-Tietämättömyys paiskii täällä ylitöitä

asento -ihmiset ovat pahoja
lepo -ihmiset ovat hyviä
Asennon aikana luodaan autiomaita ...

Yksittäisistä runoista pidin paljon runosta UNET ja jälkimmäisessä kokoelmassa runosta LABYRINTTI, jonka tempo on aivan hengästyttävä, ja rivit ovat kuin oikean labyrintin käytäviä, ja pian on eksyksissä. Kirjoittamalla yksittäisen rivin tekisi vääryyttä kokonaisuudelle.

Runoteokset sivistävät. Erässä runossa mainitaan Juliuz Slowacki, puolalainen kuulu (itse en ollut kuullut) runoilija.

Vermeer -runo sivuaa Johannes Vermeerin taulua Maitotyttö. Vermeerin julkkistaulu on nykyisin Tyttö ja helmikorvakoru, alkuperäinen nimi lienee Turbaanipäinen tyttö.

Esimerkiksi otan esimerkki-runon, jonka nimi on siis Esimerkki. Runosta on pakko jättää hieman pois tekijänoikeudellisista syistä, ja runo ei ehkä ihan aukea.

ESIMERKKI

Puhuri
repi yöllä puun kaikki lehdet
lukuun ottamatta yhtä
jonka se jätti

...
Väkivalta näyttää,
että sekin
pilailee joskus mielellään

***
Puolalainen Wisława Szymborska (1923-2012) voitti vuonna 1996 kirjallisuuden Nobelin palkinnon. Hän on runoilija, mutta myös esseisti ja kääntäjä. Puolan historia on monia traagisia käänteitä täynnä vuosien 1923 ja 2012 välillä, esimerkiksi 1939 - 1945 toinen maailmansota, tämän jälkeen kommunismin aika, Solidaarisuusliike, Neuvostoliiton hajoaminen sekä itäblogin hajoaminen  ja sittemmin Puolan liittyminen EU:hun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti